Algemene informatie

Openingstijden molenwinkel:

De molenwinkel is open op zaterdagen van 10:00 tot 13:00

Hier vindt u onze laatste prijslijst.

Stilstaande molen

Zoals u weet staat de molen al ruim 2 jaar stil, dit komt doordat de roeden (wieken) zijn afgekeurd. Hierdoor staan er in de provincie Utrecht momenteel 17 molens stil. Volgens de huidige planning zullen de roeden in het 1e kwartaal van 2025 vervangen gaan worden.

Vacatures:

Wilt u ons team in de winkel komen versterken, kom eens langs voor meer informatie.

Altijd al molenaar willen worden, meld je bij een van de molenaars en loop een zaterdag mee om te kijken of deze hobby iets voor je is.

De huidige Nieuwe Molen is een ronde stenen stellingmolen en dateert van 1911. Op ongeveer dezelfde plaats stond voorheen een standerdmolen met dezelfde naam. Het bouwjaar van deze molen was vermoedelijk 1623. Het dagelijks beheer van de molen is in handen van stichting Utrechts Landschap in De Bilt. De Nieuwe Molen maalt nog steeds met windkracht graan voor menselijke en dierlijke consumptie. daarnaast maalt de molen ook voor bakker Joop ten Veen uit Bennekom. De Nieuwe Molen is opgenomen in de Historische Route van Veenendaal. Zie website: www.historischerouteveenendaal.nl


Tijdens de normale openingsuren van deze molen (meestal op zaterdagen) is de blauwe molenwimpel (zie foto) uitgestoken en kan de molen van binnen bezichtigd worden en wordt door de vrijwilligers een rondleiding gegeven. Tijdens deze rondleiding wordt er wat verteld over de geschiedenis van de molens in Nederland en wordt uitleg gegeven over het draaien van de wieken en het maalproces op een korenmolen. Bij voldoende wind is de molen als maalwerktuig in bedrijf te zien. De molenaars malen dan graan voor ambachtelijke bakkerij Joop ten Veen te Bennekom of voor de eigen winkel. Kinderen onder de 14 jaar hebben alleen onder begeleiding van een volwassene toegang tot de molen.

Contact Informatie

De molenaars:

Rob Ruitenbeek (06-27374864) enĀ  Peter Tijssen

Heeft u vragen, opmerkingen of bestellingen, belt u dan bovenstaand telefoonnummer of stuur een email aan De Nieuwe Molen.

Geef een reactie